Kozmetične mizice skozi čas

KategorijaFilter
 
 
 
 
 

Kozmetične mizice skozi čas

Utorok, 11 jún 2019
Kozmetične mizice skozi čas

Dandanes, ko imamo vse, le časa malo, se večina žensk liči pri slabi svetlobi v kopalnici, službi ali pa kar v avtu. Za nego kože in ličenje si moramo vzeti čas, to pa je veliko lažje, če imamo temu namenjen tudi primeren prostor. Sprehodimo se v času in poglejmo, kako so imele svoj poseben lepotilni kotiček urejene naše prednice.

Že v starem egiptu so poznali parfume, mazila, olja ter barve za lase

Stari Egipčani so imeli poseben odnos do negovanja svoje podobe. Arheološke izkopanine odkrivajo številne predmete, namenjene shranjevanju parfumov, olj, mazil ter barv za lase. Loščene kovinske ploščice pa so služile kot zrcala. Škatlice z ličili so bile narejene iz lesa, brona, živalskih kosti ali pa keramike, večinoma okrašene s poslikavo. Urejenost je že pred 3000 leti naznanjala poseben status v družbi.

             Škatla za shranjevanje ličil iz starega Egipta.

V antiki so grkinje in rimljanke svoje šatulje okrasile s podobami mitoloških bitij

V starovekom Grécku a Ríme neboli podobné boxy a zrkadielka tiež ničím ojedinelým. Zdobené boli prevažne mytologickými námetmi či námetmi zo života ich majiteľa.

V stari Grčiji in Rimu so bile kozmetične škatle del vsakodnevnih lepotilnih ritualov mnogih žena. Škatle so krasile umetniške podobe mitoloških bitij ali slike, ki so razkrivale podrobnosti o življenju lastnice.

Používanie kozmetiky v západnej Európe skončilo pádom Rímskej ríše v 5. storočí a znovu sa začína objavovať až v 12. storočí. V tejto dobe sa predchodcovia toaletných stolíkov objavovali v podobe malých skriniek so zrkadlom, kde sa okrem kozmetiky ukrývali aj šperky.

Uporaba kozmetike v zahodni Evropi zatone v pozabo po padcu Rimskega imperija v 5. stoletju. Znova se pojavi šele v 12. stoletju, ko se pojavijo tudi predhodnice današnjih toaletnih mizic. Iz tega obdobja najdemo raznovrstne skrinjice z zrcalom, kjer se je poleg kozmetike skrival tudi nakit.

 

Lepotni trendi francoskega dvora

V 14. stoletju so premožne francoske dame pričele uporabljati tako imenovane “necessaires”. Izraz “neseser” najdemo tudi v Slovarju slovenskega knjižnega jezika. Francozinje pa so svoj čas dekorirane škatle s toaletnimi pripomočki s sabo odnašale tudi na daljša potovanja. To jim vsekakor ni zadostovalo, kajti vsaka gospa je pri lepotičenju seveda potrebovala zadostno mero udobja ter veliko zrcalo. Tako je konec 17. stoletja nastala prva toaletna mizica s poklopnim vrhnjim delom, imenovana “poudreuse”.

 

Kozmetična mizica madame de pompadour

V 18. stoletju je toaletna mizica postala absolutni trend, ki je spadal v prostore vsake dame in dekleta visoke družbe. Koncept kozmetične mizice pa je naredila slaven pravzaprav Madame de Pompadour, prava pravcata trendsetterka versajskega dvora tistega časa. Njena lepotilna mizica je bila oblikovana s prvinami rokokoja, malce preprostejše različice baroka. Za mizico je znala preživeti ure in ure, ob tem pa sprejemala raznovrstne obiske. Prostor, v katerem je bila mizica, pa je tako postal mesto za druženje, pogovore in zabavo.

Mária Antoinetta, francúzska kráľovná a manželka Ľudovíta XVI., bola ďalšou krásnou ženou, ktorá nedala na svoj toaletný stolík dopustiť. Taktiež rakúska arcivojvodkyňa a kráľovná Uhorska Mária Terézia si tento typ nábytku obľúbila.

Marija Antoaneta, francoska kraljica ter žena Ludvika XVI. je še ena izmed lepotic zgodovine, ki se je le s težavo ločila od svoje kozmetične mizice. Tudi njena mati, slovita Marija Terezija, je naravnost oboževala tovrstno pohištvo.

 

V 19. Stoletju postane toaletna mizica del vsakega gospodinjstva

V 19. stoletju so toaletne mizice postale uveljavljen del notranje opreme v malodane vsakem domu. Vrst mizic je bilo več, navdahnjene pa so bile z novimi slogi, kot je bila tedajšnja gotika, renesansa, empirski slog, rokoko ali viktorijanski stil. V 20. stoletju so mizice postale oblikovane v slogu secesije, ki je preveval vse vrste vizualnih umetnosti tistega časa. Kozmetične mizice so izdelovali ne le iz lesa, temveč tudi iz železa in kovin, stekla, marmorja ali kamna.

                             secesný stolík -

Mizica iz obdobja secesije

Kozmetične mizice preprostih oblikovnih prvin so postale nenadomestljiv del hollywoodske filmske scene dvajsetih in tridesetih let minulega stoletja. Vsem znani, ikonični prizori znanih filmskih igralk v svojih spalnicah, kako sedijo za toaletno mizico in se lepotičijo, še danes veljajo za simbol lepote, udobja in razkošja. Marilyn Monroe ter Audrey Hepburn pa nista edini zvezdi svojih “Boudoir” fotografij. Pomembno vlogo namreč odigra tudi toaletna mizica, ki je nepogrešljiv del prizorišča elegance, lepote in zapeljivosti.

Marilyn Monroe 

Mizice pa niso bile zgolj za ženske. Moške različice toaletnih mizic so bile navadno bolj preprostih oblik, z višjim zrcalom ter prilagojene posebej v namene britja.

Dandanes je ta tip pohištva spet v trendu. Najdemo ga izdelanega v raznolikih slogovnih izvedbah iz širokega spektra materialov. Vse od čarobnih vintage izvedb pa vse do minimalističnih, preprostih oblik. Pomagajo nam vzdrževati red med modnimi dodatki ter higieno pri kozmetiki, predvsem pa omogočajo udobje pri ličenju, negi kože, urejanju pričeske in videza.

Če svoje toaletne mizice še nimate, ali pa si želite nove, bomo veseli vašega obiska. V naši spletni trgovini najdete bogato ponudbo kozmetičnih mizic različnih barv in oblik, ki so navdahnjene z lepoto in življenjem vplivnih dam zgodovine.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Polna (Desktop) različica
Rabim pomoč?Rabim pomoč?